уторак, 10. септембар 2019.

Profiteroli




Sastojci:
Testo:
250ml vode
12 kašika otopljenog putera (malo više od 100g)
prstohvat soli
200g oštrog brašna
5 jaja
2 belanceta

Fil:
4 žumanceta
50g šećera
50g gustina
500ml mleka
250ml biljne slatke pavlake

Preliv:200g čokolade za kuvanje
250ml biljne slatke pavlake



Priprema:
Testo:  Prokuvati vodu, puter i so. Dodati brašno, mešati varjačom 5 minuta na tihoj vatri. Skloniti sa vatre i ostaviti 5 minuta da se prohladi. Dodavati jedno po jedno jaje i lagano mutiti mikserom na najmanjom brzini. Dodati i belanca i lagano mutiti dok se ne sjedini. Poslastičarskom kesom istiskivati kuglice veličine manjeg oraha. Peći u rerni zagrejanoj na 200 C 10 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180 C i peći još 15-20 minuta. Dok se peku, ne otvarati rernu.




Fil: Mikserom umutiti žumanca, šećer, gustin i 1dl mleka. Ostatak mleka staviti da provri. U provrelo mleko sipati smesu sa žumancima i kuvati dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Ohladiti.
Umutiti slatku pavlaku, dodati ohlađen fil i mutiti dok se ne sjedini.




Oštrim nožem bušiti ohlađene krofnice. Fil sipati u poslastičarsku kesu i filovati krofnice.




Preliv: Na pari otopiti čokoladu i slatku pavlaku. Prelivati krofnice. Ostaviti da se stegne na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider.










Recept sam našla ovde.




Нема коментара:

Постави коментар