Za koru:
10 belanaca
500g šećera u prahu
2 kašike sirćeta ili sok od jednog limuna
Za prvi fil:
5 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
500ml mleka
Za drugi fil:
5 žumanaca
100g šećera
250g margarina
300g prženih i krupno mlevenih oraha ili lešnika
I još:
2 kesice šlaga
Priprema kora:
Napraviti dve kore od po pet belanaca, ili jednu od deset, pa peći u velikom plehu i preseći na dva dela kada bude gotovo.
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati šećer malo po malo i mutiti dok se šećer ne istopi. Pred kraj mućenja dodati sirće ili sok od limuna.
Pleh namazati sa malo margarina, prekriti papirom za pečenje, zatim sipati smesu i izravnati.
Staviti u rernu zagrejanu na 170°C i smanjiti na 150°C. Nakon 20 minuta smanjiti na 100°C i sušiti još sat i po vremena.
Prvi fil:
Umutiti žumanca sa šećerom, brašnom i malo mleka, pa ukuvati u preostalo mleko. Ostaviti da se ohladi
Drugi fil:
Žumanca i šećer mutiti na pari, petnaestak minuta. Ostaviti da se ohladi, pa umutiti sa margarinom.
Spojiti sa prvim filom i dodati lešnike ili orahe.
Umutiti šlag. Filovati: kora - fil - sloj šlaga - kora - fil - šlag.
Ukrasiti po želji.
Recept sam našla ovde.
Нема коментара:
Постави коментар