Sastojci:
Kore od belanaca:
6 belanaca
300g šećera
90g mlevenih pečenih lešnika
3g cimeta
Fil:
70g šećera
12g želatina
2g cimeta
125ml soka od višanja
125ml mleka
4 žumanca
500ml slatke pavlake
Donja kora:
100g putera
4 kašike šećera
2 žumanca
brašna po potrebi
malo praška za pecivo
3 kašike džema od šipka
Za ukrašavanje:
šlag
list oblatne
višnje
šećer u prahu
Kore od belanaca:
Na pari umutiti dva belanceta, 100g šećera, pa dodati 30g lešnika i 1g cimeta. Ponoviti postupak još dva puta. Kore peći na manjoj temperaturi, da se suše.
Donja kora:
Sa navedenim sastojcima zamesiti teso, rastanjiti oklagijom da bude iste veličine kao i prethodne kore i peći. Ohlađenu koru premazati džemom.
Fil:
Želatin staviti u sok od višanja, dodati šećer i cimet i ostaviti da nabubri. Zagrejati do ključanja, da se šećer istopi, stalno mešati. U drugu šerpu staviti mleko da provri, skinuti sa vatre i dodati izmućena žumanca, uz stalno mešanje. Pomešati obe smese i vratiti na ringlu još minut.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, ali ne više od toga da se ne stisne zbog želatina. Ako se stisne, malo zagrejati. Umutiti slatku pavlaku i ručno umešati smesu.
Filovati, najbolje u kalupu.
Donja kora - fil - kora od belanaca - fil - kora od belanaca - fil - kora od belanaca - fil
Ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrejati list oblatne u rerni, da se isuši, zatim ga izmrviti oklagijom. Premazati tortu šlagom, posuti oblatnom i ukrasiti šlagom i višnjama. Na kraju tortu posuti šećerom u prahu.
Recept sam našla ovde.
Kore od belanaca:
6 belanaca
300g šećera
90g mlevenih pečenih lešnika
3g cimeta
Fil:
70g šećera
12g želatina
2g cimeta
125ml soka od višanja
125ml mleka
4 žumanca
500ml slatke pavlake
Donja kora:
100g putera
4 kašike šećera
2 žumanca
brašna po potrebi
malo praška za pecivo
3 kašike džema od šipka
Za ukrašavanje:
šlag
list oblatne
višnje
šećer u prahu
Kore od belanaca:
Na pari umutiti dva belanceta, 100g šećera, pa dodati 30g lešnika i 1g cimeta. Ponoviti postupak još dva puta. Kore peći na manjoj temperaturi, da se suše.
Donja kora:
Sa navedenim sastojcima zamesiti teso, rastanjiti oklagijom da bude iste veličine kao i prethodne kore i peći. Ohlađenu koru premazati džemom.
Fil:
Želatin staviti u sok od višanja, dodati šećer i cimet i ostaviti da nabubri. Zagrejati do ključanja, da se šećer istopi, stalno mešati. U drugu šerpu staviti mleko da provri, skinuti sa vatre i dodati izmućena žumanca, uz stalno mešanje. Pomešati obe smese i vratiti na ringlu još minut.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, ali ne više od toga da se ne stisne zbog želatina. Ako se stisne, malo zagrejati. Umutiti slatku pavlaku i ručno umešati smesu.
Filovati, najbolje u kalupu.
Donja kora - fil - kora od belanaca - fil - kora od belanaca - fil - kora od belanaca - fil
Ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrejati list oblatne u rerni, da se isuši, zatim ga izmrviti oklagijom. Premazati tortu šlagom, posuti oblatnom i ukrasiti šlagom i višnjama. Na kraju tortu posuti šećerom u prahu.
Recept sam našla ovde.
Нема коментара:
Постави коментар