среда, 24. август 2016.

Medenjaci, medena kutija i ukrašavanje



Postupak izrade medene kutije


MEDENO TESTO:

Sastojci:
50g putera
150g šećera u prahu 
1 jaje
3 kašike meda
4 kašike mleka
1 kašičica sode bikarbone
začin za medenjake po ukusu
450-500g brašna


Glazura:
1 belance
7 kašika prosejanog šećera u prahu
nekoliko kapi limunovog soka
  

Puter, šećer, jaje, med i mleko mešati na pari, dok masa ne postane ujednačena. Skloniti sa vatre, dodati sodu bikarbonu i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati brašno i začin i umesiti testo. Rastanjiti testo, iseći po želji i peći na 180 stepeni desetak minuta, u zavisnosti od debljine testa.
Dobro umutiti belance, zatim postepeno dodavati šećer u prahu i na kraju umešati limunov sok i ukrašavati.

Ovaj recept i ideju za kutijicu sam našla ovde.



Da bi se napravila medena kutija, potrebno je tanko razvaljati testo, a zatim iseći na željene dimenzije i peći. Dva najveća pravougaonika su za postolje i poklopac, a ostali za stranice kutije. Tokom pečenja testo će malo narasti, pa je dobro napraviti malo veće postolje. Ostaviti da se skroz ohladi. Ako ivice nisu ravne, pažljivo ih sastrugati nožem.
Stranice i poklopac se mogu ukrasiti i pre spajanja. Uzeti kesu za zamrzivač, čačkalicom probušiti jedan ćošak i sipati smesu od belanca, šećera u prahu i limunovog soka u kesu i dekorisati po želji. Ova smesa će poslužiti i kao lepak između stranica. Kada se glazura stvrdne, polako krenuti sa spajanjem. Prvo zalepiti dve stranice, pa njih zalepiti na postolje, pa dodati druge dve stranice. Potrebno je držati neko vreme, dok se belance ne stvrdne, inače će se raspasti. Kad se dobro osuši, staviti poklopac preko i kutija je gotova.
Za dekoraciju se još mogu koristiti razni ukrasi, bombonice, slatkiši... 
Ovakva kutija, napunjena keksićima bila bi dobar rođendanski ili praznični poklon.





Ukrašavanje keksića glazurom

Pomoću glazure i kese mogu se iscrtati konture, ili preliti ceo keksić. Mogu biti raznobojni, ako se u glazuru doda prehramena boja. Ovako izgledaju moji kolačići:











Ukrašavanje fondanom

 Recept za fondan




Umesiti fondan, obojiti po želji i tanko razvaljati.Najjednostavniji način je koristiti modlicu kojom je isečen keks, premazati fondan tankim slojem džema i zalepiti na keks.






Drugi način je koristiti modlice za vanilice koje dođu u paru, pa kombinovati boje.









Ovde dobro dođu i modlice koje imaju i konture koje se utisnu u testo:


Нема коментара:

Постави коментар