понедељак, 20. фебруар 2017.

Bele praline





Sastojci:100g bele čokolade
1 kašika belog krema
lešnici - nije obavezno

Priprema:
Otopiti čokoladu na pari, dodati krem i mešati dok se ne sjedini. Puniti silikonske kalupe za praline i u svaku staviti po lešnik. Ostaviti u frižider da se stegnu, izvaditi iz kalupa i posluživati.






 

Gnezda sa čokoladnim filom


Sastojci:
80g pečenih lešnika
120g brašna
50g šećera
1/3 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 žumance
80g putera

50g crne čokolade
100g tamnog krema


Priprema:
30g lešnika odvojiti za ukrašavanje, a 50g samleti. Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, so i mlevene lešnike, dodati žumance i puter sobne temperature i umesiti prhko testo. Po potrebi dodati kašiku-dve vode. Testo umotati u foliju i ostaviti sat vremena na hladnije mesto. Oblikovati kuglice malo manje od oraha, blago pritisnuti dlanom i na sredini napraviti udubljenje.

 
Stavljati u male papirne korpice i stavljati na pleh. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 10-15 minuta. Izvaditi iz rerne i ohladiti.


Otopiti čokoladu na pari, dodati krem i ostaviti na sobnoj temperaturi da se stegne dovoljno za punjenje špricem. Kolačiće ostaviti u korpicama u kojima su se pekli, pa ih puniti smesom. Na vrh staviti po lešnik.


Čuvati u zatvorenoj kutiji do posluživanja. Od ove količine se dobije tridesetak kolačića.

Recept sam našla ovde.



Mafini sa kakaom



Sastojci:
1 jaje
7 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika kakaa
1dl mleka
0,7dl ulja
1 prašak za pecivo

Priprema:

Sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom dok se ne sjedini. U kalup za mafine staviti papirne korpice, pa sipati smesu do polovine korpice.


Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 10-15 minuta. Ohladiti i ukrašavati po želji.



Recept sam našla ovde.
Ukrašavanje mafina fondanom.




субота, 4. фебруар 2017.

Vanilice





Sastojci:
120g putera
90g krem sira
60g šećera u prahu
190g brašna
džem za filovanje

Priprema:
Umutiti puter i sir sobne temperature sa šećerom u prahu u penastu smesu. Dodati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i modlicom vaditi oblike. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok blago ne porumene. Ohlađene vanilice filovati džemom, spajati i posuti šećerom u prahu.


Recept sam našla ovde.