четвртак, 27. октобар 2016.

Bundevice od bundeve


Sastojci:
(za oko 40 bundevica)
- 1kg očišćene bundeve
- oko 600g mlevenog keksa
- 200g šećera u prahu
- 100g putera
- 50g mlevenog kornfleksa
- zelena prehrambena boja
- po želji narandžasta prehrambena boja ili kašika kakaa

Priprema:
Bundevu iseći na nekoliko delova i peći u rerni na 180° dok ne omekša. Potrebno je oko sat vremena. Kada se ohladi ispasirati. Dodati keks, šećer, puter i kornfleks i izmešati rukom. Keks postepeno dodavati, može se desiti da zatreba malo više ili malo manje od 600g.


Manji deo smese odvojiti i dodati zelenu prehrambenu boju. U preostalu smesu dodati ako je potrebno narandžastu boju, a može se u jedan deo dodati i kakao. Ostaviti u frižider da se ohladi.

Oblikovati manje kuglice, blago ih pritisnuti dlanom i čačkalicom utisnuti brazde, da dobije oblik bundeve.


Od zelene mase oblikovati peteljku i postaviti na sredinu kuglice.



Recept sa našla ovde.

субота, 15. октобар 2016.

Ruže od puter krema



Za ruže sam koristila dve vrste nastavaka. Prvi je nastavaka za latice od kojih se oblikuje cvet. Ovde ima objašnjenje, korak po korak. Drugi je ruski nastavak za ružu koji je jednostavniji za korišćenje. Puter krem sam napravila po receptu:

- 125g putera
- 320g šećera u prahu
- 2-4 kašike mleka

Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim umutiti sa šećerom i mlekom, dok ne postane glatko. Dodati boje po želji i ukrašavati.


Upotreba ruskih nastavaka:



Ovde je potrebno malo vežbe, ali svaki put ispadaju sve bolje i bolje. Pravila sam ih samo nekoliko puta, pa se nadam da će sledeći put biti još bolje.







понедељак, 10. октобар 2016.

Sitni ukrasi od fondana

Postupak pravljenja sitnih ukrasa od fondana


Ovi ukrasi su idealni za ukrašavanje torti, kolača, mafina... Potrebno je malo vremena i kreativnosti tokom izrade, ali isplati se.

Priprema:
Zamesiti fondan, dodati boje po želji, a zatim razvaljati tanko, ali ne pretanko da ne bi ukrasi pucali. Vaditi oblike raznim modlicama, kalupima, sekačima i stavljatina salvetu da se suše. Ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana dok se skroz ne osuše, a onda su spremni za korišćenje.

Ovako izgledaju moji ukrasi: